sobota, 7 grudnia 2013

STEK

Jak przyrządzić idealnego STEKA  (Antrykotu Wołowego)
Zapraszam .. -->
http://www.youtube.com/watch?v=CD6c0ZY66pI&feature=youtu.be


SORRY ZA BŁĄD ORTOGRAFICZNY NA SAMYM POCZĄTKU ! ZORIENTOWAŁAM SIĘ DOPIERO PO PRZETWORZENIU FILMU NA YOUTUBE  SORY RAZ JESZCZE HEHE

Dodatkowo dla Was stopnie wysmażenia steka 
Blue–stek bardzo krwisty - stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe.

Rare-stek krwisty - słabo wysmażony– mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone ‘krwiste osocze’.

Medium rare–stek średnio krwisty-mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, a osocze delikatnie brunatnieje.

Medium–stek średnio wysmażony–osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne.

Medium Well–stek dobrze wysmażony–pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny.

Well done–stek bardzo dobrze wysmażony–mięso brunatne.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz