piątek, 6 grudnia 2013

BURGERY Z ŁOSOSIA Z SOSEM CYTRYNOWYM.

BURGERY Z ŁOSOSIA Z SOSEM CYTRYNOWYM.

Składniki, 3-4 porcje, 8 kotletów:
• 300 g filetów łososia bez skóry i ości (mogą być surowe lub wcześniej pieczone czy zgrillowane)
• 100 g (1 torebka) ryżu, trochę dłużej gotowany niż czas podany na opakowaniu
• 150 g szpinaku
• sól i pieprz
• 1 duże jajko
• 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
• 2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku lub oregano, ewentualnie natka pietruszki
• szczypta gałki muszkatołowej
• 2 łyżki oliwy extra lub śmietany 30%

• 2-3 łyżki oliwy do usmażenia burgerów
• kilka liści sałaty


Do podania - jogurt cytrynowy ze szczypiorkiem:

• 330 g jogurtu greckiego
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/2 łyżeczki skórki z cytryny i 2 łyżki wyciśniętego soku
• pęczek szczypiorku, posiekanego
• 1/2 ząbka czosnku, startego na tarce lub rozgniecionego
• bułeczki hamburgerowe (opcjonalnie, burgery zawierają ryż)

Jak przyrządzić burgery :
http://www.youtube.com/watch?v=z9UQyoXZMz4&list=HL1378478166

przepis wykorzystałam ze strony : www.kwestiasmaku.com







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz