piątek, 6 grudnia 2013

CIASTO ORZECHOWO - BUDYNIOWE

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
150 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Warstwa orzechowa:

250 g orzechów włoskich
75 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

Masa maślana:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.

Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.

Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.

Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.

Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz