piątek, 6 grudnia 2013

ŚNIEŻNE GWIAZKI 3D

Śnieżne gwiazdki 3D z przepisu Doroty Świątkowskiej 

Składniki na około 25 gwiazdek 3D lub 50 pojedynczych gwiazdek:

180 g masła, schłodzonego
180 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*

Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 2 - 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremką gwiazdki. W każdej gwiazdce zrobić nożem około 4 mm nacięcie, jak pokazane na zdjęciu. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić

Lukrowanie i dekoracja:

1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
delikatna posypka cukrowa lub wiórki kokosowe
Cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z wodą lub sokiem z cytryny. W razie konieczności dodać więcej wody lub soku. Przełożyć do woreczka, odciąć róg i udekorować ciasteczka paskami lukru, po czym natychmiast obsypać cukrowymi kuleczkami lub wiórkami kokosowymi i złożyć po 2 ciasteczka razem.

Można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku.

Uwaga: warto na próbę upiec kilka ciasteczek i spróbować je złożyć, by sprawdzić, czy szerokość nacięcia jest odpowiednia

Smacznego .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz