sobota, 7 grudnia 2013

MUSZLE NADZIANE KURCZAKIEM I WARZYWAMI ZAPIEKANE Z SEREM W SOSIE POMIDOROWYM

MUSZLE NADZIANE KURCZAKIEM I WARZYWAMI ZAPIEKANE Z SEREM W SOSIE POMIDOROWYM 
Składniki:
14 muszli makaronowych
pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
5 pieczarek
1 cm plaster cebuli
1/2 ogórka zielonego
sera mozarella
szczypiorek
oliwa extra vergine
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano

Sos pomidorowy:

1 puszka pomidorów, pokrojonych i bez skórek (pelati)
1 szklanka (250 ml) sosu pomidorowego (przecieru, passaty)
1 łyżeczka suszonego oregano
dwie łyżki sera białego twarogowego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine

Paprykę pokroić na kawałki, ogórka w 1 cm plasterki i razem z cebulą oprószyć solą. Grillować w 2 partiach na patelni grillowej przez około pół godziny każdą partię, na małym ogniu. Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami.
Kurczaka doprawić solą I pieprzem. grillować I posieka.
Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać wszystkie warzywa z kurczakiem i z 2 łyżkami oliwy extra vergine i 1 łyżeczką suszonego oregano.
Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy. Odcedzić, dodać łyżeczkę oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać, odstawić.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w sos pomidorowy, posypać serem mozzarella. Piec przez 25 minut.
SMACZNEGO 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz