piątek, 6 grudnia 2013

KREMOWY MUS TRUSKAWKOWY NA CZEKOLADOWYM BISZKOPCIE.

Kremowy Mus truskawkowy na biszkopcie  

Składniki na spód czekoladowy:

4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
150 g cukru pudru
45 g kakao, przesianego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem pudrem (końcówka miksera do ubijania białek) na jasną i gęstą masę - kogel mogel. Dodać przesiane kakao, zmiksować (masa zgęstnieje).

W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę (uwaga, by ich nie przebić; przebite białka grupują się w 'obłoczki', a piana zaczyna podchodzić wodą). Dodawać pianę do masy kakaowej, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki (będzie 
to trudne, ponieważ masa kakaowa jest gęsta, ale powoli, powoli..). Powinna powstać puszysta, kakaowa masa.
Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto powinno wyrosnąć, po przestudzeniu lekko opaść. Pozostawić je zapięte w tortownicy.

Składniki na kremową masę truskawkową:

300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/3 szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki żelatyny w proszku (płaskie, łyżka o pojemności 15 ml)*
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.

W garnuszku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać. Zmiksować blenderem na puree, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać. Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.

Udekorować ubitą śmietaną 36% z cukrem pudrem oraz kawałkami truskawek 
SMACZNEGO!

Przepis wypożyczony i lekko zmieniony ze strony : "www.mojewypieki.com "






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz